Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.

Publisert 15. feb. 2023

Karl Barlaup (32) har lang fartstid i bransjen, og FLOW Klima Trøndelag er heldige som har han med på laget. Han besitter en kompetanse og erfaring som vi ikke kunne vært foruten, og det alltid trygt å vite at vi har han som bidragsyter i de oppgavene og utfordringene vi stå overfor. Med hans erfaring og personlighet på laget så ser vi med optimisme på fremtiden når han nå trer inn i rollen som prosjektleder.

Karl gjennomførte sitt utdanningsløp innen ventilasjon- og blikkenslagerfaget med godkjent svenneprøve tilbake i 2011, og har i ettertid utført flere store og små oppdrag som ventilasjonsmontør. Blant annet var han bas for ventilasjonsfaget når Trapphuset ved Trondheim S i 2016 skulle bygges, ett 4.500 kvm stort BREEAM-sertifisert næringsbygg rett ved jernbanesporet.

- Denne erfaringen har vi god nytte av i vårt selskap, og det føles trygt å vite at dette er kompetanse Karl kan ta med seg inn i våre prosjekter, melder daglig leder Kent-Andre Bomann.

- Trappehuset var det første store prosjektet jeg var bas på, og med et stort fokus på HMS fra TE og utførelse i henhold til BREEAM NOR Very Good så fikk jeg en god erfaring i forhold til beslutningstaking, bemanning og fremdriftsplanlegging. Det at prosjektet var lokalisert ved Trondheim S gjorde at prosjektet måtte gjennomføres på en smidig måte med tanke på logistikk og kommunikasjon mellom oss leverandører og TE. Og med god opplæring fra tidligere mentorer jeg har jobbet under så ble bas-rollen på Trapphuset en spennende og lærerik utfordring, sier Karl Barlaup.

Jeg ønsket å få en dypere forståelse av faget og dermed ha en større påvirkningskraft i beslutningsprosesser der kunnskap rundt faget er viktig.
Karl Barlaup

I perioden 2019-2021 gjennomførte Karl teknisk fagskole innen studieretningen Klima, Energi og Miljø (KEM) ved Høgskolen i Agder, før han startet opp hos FLOW Klima Trøndelag.

- Det at enkelte erfarne montører velger å ta steget tilbake på skolebenken for å bygge videre på den kunnskapen de har opparbeidet seg er meget positivt for bransjen som helhet. Man får praktisk erfaring inn i kontorene, noe som er bra for den samlede kompetansen i bedriftene. Blandingen av personer med teoretisk kompetanse fra universitet og høgskole, sammen med personer som har praktiske erfaring, er en sammensetting vi tilstreber å få til og som vi mener er viktig for å bygge en solid total kompetanse i bedriften, sier Kent-Andre.

Karl forteller; - Jeg ønsket å få en dypere forståelse av faget, og dermed ha en større påvirkningskraft i beslutningsprosesser der kunnskap rundt faget er viktig. Det er nok det som var min største motivasjon for å gjennomføre teknisk fagskole. Med en dypere forståelse så vil også arbeidsdagene bli mer interessante, noe som igjen bygger motivasjon i hverdagen.

Med min arbeidserfaring og utdanning fra teknisk fagskole så er jeg nok en "universalnøkkel.
Karl Barlaup

Hos FLOW Klima Trøndelag har Karl fungert som bas og prosjektleder siden han kom til selskapet i 2021.

- Det har hele tiden vært planen å bygge han gradvis inn i prosjektlederrollen. Den erfaringen han trekker med seg fra årene som montør/bas er ekstremt verdifullt, og det er uten tvil noe som vil bidra til at han vil utføre arbeidet som prosjektleder bra. Vi har prosjekter i alle størrelser, og en prosjektleder som kan ta både bas og prosjektleder rollen er meget bra for vår del, fortsetter Kent-Andre.

- Med min arbeidserfaring og utdanning fra teknisk fagskole så er jeg nok en "universalnøkkel" der erfaringen min kan anvendes på flere områder hos FLOW Klima Trøndelag. Jeg ser frem til rollen som prosjektleder på heltid, men tenker at det i enkelte tilfeller vil være nyttig å kombinere rollene som bas og prosjektleder, sier Karl.

I FLOW Klima Trøndelag har vi flere gode kjerneverdier, og en av disse verdiene er kompetanse. Vi jobber derfor kontinuerlig med å utvikle alle våre medarbeidere slik at de utvikler seg i den retningen som er riktig for dem og for bedriften. Karl vil derfor de kommende månedene gjennomføre flere interne kurs innen prosjektledelse for å styrke hans kompetanse innen faget. Kursene omfatter temaer som generell prosjektledelse, prosjektledelse i bygg og anleggsbransjen, rollen som prosjektleder hos FLOW, og praktisk prosjektledelse med fokus på planlegging, dokumentasjon, kvalitet og HMS.

- Jeg har så langt gjennomgått 2 faser av det interne prosjektlederkurset der vi har gjennomgått det generelle ved prosjekt- og ledelsesfaget, og mer spesifikt hva det vil si å være prosjektleder hos FLOW. Kursene har så langt hatt stor verdi for meg, og gjennomføringen har vært meget bra. Jeg ser frem til de kommende fasene av kurset der jeg håper å binde enda mer av kunnskapen fra fagskolen opp mot de interne kursene, og lære mer om hvordan prosjektledelse gjennomføres fra A til Å, forteller Karl videre.


Karl er godt i gang med bedriftsinterne kurs innen prosjektledelse.

- Fra 1. mars vil Karl tre inn i en fast stilling som prosjektleder, og vi ser virkelig frem til å få Karl inn i rollen på heltid. Dette er noe vi er overbevist om at vil være med på å styrke vår gjennomføringsevne i prosjektene, og som vil skape begeistring ute hos kundene. Ikke minst er det viktig å vise at vi satser på utvikling av egne ansatte, avslutter daglig leder Kent-Andre.

Publisert
15. feb. 2023


Relaterte saker:

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer