Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.

Publisert 1. des. 2021

Hvert år utdannes det 700 rørleggere i Norge. At det ikke er nok, har også rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS i Meløy fått erfare. Etter etableringen i 2013 har bedriften vokst jevnt og trutt, og å ansette nye rørleggere har vært krevende.

- Det løsnet litt da jeg innså at vi kunne utdanne gode håndverkerne selv i bedriften. Å ha de riktige folkene med god innstilling er viktigere enn å ha riktig utdanning i starten, forteller daglig leder Stig Einar Mork.

Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv
Stig Einar Mork
- Vi har gode erfaringer med å utdanne rørleggerne våre selv, sier daglig leder Stig Einar Mork.

To tømrere, to rørleggere

Raymond Kristiansen (32) er opprinnelig tømrer, men tok svennebrev som rørlegger i 2019 som voksenlærling. Erfaringen med å gå fra tømring til rørlegging var så god at da barndoms- og skolekompisen Kenneth Ovesen (32) tok kontakt i vinter for å få et VVS-tilbud til snekkerfirmaet sitt, luftet han ideen om å begynne å jobbe i FLOW Svartisen VVS som hjelpearbeider.

- Da fikk jeg noe å tenke på, forteller Kenneth, som etter å ha veid for og imot, takket ja til tilbudet og startet utdanningsløpet for å bli rørlegger i vår.

Både Raymond og Kenneth visste tidlig at det var snekkere de ville bli. Begge hadde valgt samme utdanningsvei og ble etter hvert tømrere med egne snekkerfirma.

- Trærne på Grønøya i Meløy der vi vokste opp, er fortsatt pepret med spiker etter alle trehyttene vi bygde opp gjennom årene, beskriver de to smilende.

Raymond og Kenneth er barndoms- og skolekamerater som begge visste at de ville bli tømrere tidlig. Nå jobber begge som rørlegger og hjelpearbeider hos FLOW Svartisen VVS AS og trives med det.

Felles for de to famliefedrene var at å slippe ansvaret som følger med å drive egen bedrift var fristende. Som “vanlig” ansatt i en bedrift fikk de en tryggere ramme, ettersom å drive småbedrifter krever mye. Med familie og barn ønsket de seg en annen hverdag med mer frihet og uten lange kvelder med kontorarbeid. De ønsket også å jobbe i et trygt og godt arbeidsmiljø. Det har de fått som rørleggere hos FLOW Svartisen VVS.

Variert hverdag
Den største forskjellen som rørlegger sammenlignet med tømreryrket er at hverdagen er mer variert.

- Som rørleggere er det mange tekniske utfordringer vi må løse, vi må bruke hodene våre mer som rørleggere enn snekkere, mener Raymond.

Som eksempel forteller Raymond at som rørlegger må han se helheten i hvordan de tekniske løsningene fungerer sammen. En rørlegger må hele tiden planlegge for å være i forkant av neste steg i arbeidsprosessen.

Både Kenneth og Raymond liker godt oppdrag ute i distriktene, som å bytte ut varmtvannsberederen på skolen på Sandhornøya.

Helhetlig syn

Det er en stor fordel at Raymond og Kenneth er godt kjent med hvordan andre fag jobber ute på arbeidsplassene og hva som trengs.

- Vi har sett byggetegninger før, og som både tømrere og rørleggere vet vi hvor gjennomføringene er, og hvor vi ikke skal bore, legger de til.

Raymond og Kenneth forteller at ute på oppdrag trenger de nesten ikke snakke sammen om løsningene, fordi at med samme bakgrunn vet de hva den andre tenker. Men å falle for fristelsen å gå i gang med å snekre selv ute på VVS-oppdrag, skjer ikke.

- Vi har faste snekkerfirma som vi samarbeider med, og vi passer på å ikke trå i hverandres bed. Men trenger de en hånd, bistår vi selvsagt. Fordelen nå er at vi ser hele prosessen under ett på en annen måte enn da vi jobbet som tømrere.

De opplever også at som rørleggere møter de flere mennesker enn som snekkere, både når de på serviceoppdrag hos private kunder og ute hos bedrifter. På større prosjekter jobber de ofte sammen med håndverkere fra andre fag, det trives begge med.

Oppdrag i distriktet

Oppdragene ute i distriktene liker begge to svært godt.

- Som oppdraget på Sandhornøya skole hvor vi byttet ut varmtvannsberederen i skolens høstferie. Her byttet vi ut en 1000 liters bereder ut med to mindre, seriekoblede beredere, sier Kenneth.

Raymond husker spesielt et oppdrag på øya Myken, langt ute til havs, hvor det ikke er hver dag det kommer håndverkere.

- Når vi drar på oppdrag ut på øyene, tar vi alltid med masse rørdeler, fordi det er bestandig dukker opp kunder som skal ha noe gjort. Da det ble uvær og ikke mulig å komme seg tilbake til fastlandet igjen fra Myken, var det bare å gå til butikken og spørre etter nye oppdrag. Slik fikk vi fylt både den dagen og dagen etter med rørleggeroppdrag, forteller han.

Raymond Kristiansen (32) omskolerte seg fra tømrer til rørlegger, og tok svennebrev som rørlegger i 2019.

FLOW Svartisen VVS har de siste årene hatt flere større prosjekter over hele Salten og læringskurven har vært bratt for begge. Og de trives både med oppdragene og det gode arbeidsmiljøet med både kvinnelige og mannlige kolleger.

Jobber selvstendig

De to omskolerte tømrerne synes at de har funnet sin plass som rørleggere. De jobber selvstendig og får mye tillit fra sin leder.

- Som tidligere leder av egen bedrift forstår jeg hvordan daglig leder Stig tenker, og jeg gjør det jeg kan for å avlaste med min etterhvert brede faginnsikt, forteller Raymond.

Ingen av dem tror de vil få “tilbakefall” og bli tømrere igjen på fulltid.

Kenneth Ovesen er siste tilskudd på stammen hos FLOW Svartisen VVS AS og jobber som fagarbeider. Om 2 år er Kenneth ferdig utdannet rørlegger.

Stig Einar Mork i FLOW Svartisen VVS anbefaler også andre bedrifter å utdanne egne folk.

- Du får gode håndverkere i bedriften, selv om de ikke har riktig utdanning fra begynnelsen av. Det handler om å se potensialet i hver enkelt medarbeider, avrunder Stig Einar Mork og oppfordrer flere til å søke jobb som rørleggere i FLOW Svartisen VVS.

- Vi tenker i nye baner, og har begynt å utdanne rørleggerne selv, sier daglig leder Stig Einar Mork.

Publisert
1. des. 2021


Relaterte saker:

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.
Les mer

Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer