Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.

Publisert 8. des. 2019

Joakim beskriver hverdagen han hadde tidligere, hvor kundebehandlingen stort sett handlet om å ta imot henvendelsene som kom inn til bedriften. I dag er salgs- og markedsarbeidet i rørentreprenøren FLOW Meisingset VVS i Bærum helt snudd om, og Joakim og de 47 kollegaene jobber aktivt med å bearbeide relasjoner og kontakter hver dag. Snuoperasjonen har gitt resultater.

Det er ved forhandlingsbordet det skjer

- Fokuset på kunden og hva kunden er opptatt av, gjorde at vi begynte å se på selve tilbudsgivningen som en salgsjobb, forteller Joakim.

Oversiktlige og godt beskrevne tilbud som tok utgangspunkt i det som var viktig for de profesjonelle aktørene gjorde at FLOW Meisingset VVS skilte seg ut. Etter hvert førte de gjennomarbeidede tilbudene fra Joakim og kollegene stadig oftere til forhandlingsbordet.

Fokuset på kunden og hva kunden er opptatt av, gjorde at vi begynte å se på selve tilbudsgivningen som en salgsjobb, forteller Joakim
Joakim Arnesen

- Å bli tatt i betraktning er alltid en halv seier. Når vi først har kommet til forhandlingsbordet, handler det om så mye mer enn pris. Prisen må selvsagt være riktig, men vi erfarer at å bygge tillit og skape trygghet for vår leveranse gir de store oppdragene, understreker han.

Slik fikk Joakim og kollegaene en fot innenfor hos de store aktørene med nye prosjekter og oppdrag. En bedrift som gjør en god jobb og er ryddig, blir kontaktet på nytt. Og på nytt.

- Kundene etterspurte profesjonelle aktører og ett kontaktpunkt. Da snudde vi skuta

Veien mot å bli en høyaktuell aktør på det profesjonelle markedet startet for fullt for Joakim og FLOW Meisingset VVS for 3 år siden.

- Vi så at vi måtte ta nye grep for å møte behovet og kravene som de profesjonelle kundene stiller. Kundene ønsket leverandører som var like profesjonelle som dem selv. De ønsket ett kontaktpunkt for tekniske fag som rør, elektro og klima, forteller Joakim.

Da gikk FLOW Meisingset VVS sammen med flere andre håndverkerbedrifter om å danne FLOW Group, som er et profesjonelt, landsdekkende og tverrfaglig partnernettverk.

Partnerbedriftene samarbeider og spiller på hverandre på tvers av fag, slik kundene etterspør.

Satser utelukkende på proffmarkedet

- Den største og kanskje viktigste endringen vi har gjort var å bestemme oss for å satse fullt og helt på proffmarkedet. Tidligere spredte vi innsatsen på både private og profesjonelle kunder, men vi erfarte at det ble utfordrende å utvikle seg innenfor mange markeder samtidig. Strategien ble derfor rettet mot B2B-markedet, med større boligprosjekter og offentlige driftsavtaler, forteller Joakim.

​Den største og kanskje viktigste endringen vi har gjort var å bestemme oss for å satse fullt og helt på proffmarkedet
Joakim Arnesen

Bedriften ble organisert tydeligere med avdelinger for prosjekter, samt drift og vedlikehold. Joakim, som hadde ansvaret for tekniske prosjekter og privatkunder, fikk ny rolle som salgs- og markedsansvarlig. Joakim tok med seg erfaringen med å kommunisere med ulike mennesketyper på privatmarkedet inn i den nye jobben.

- Vi etablerte et nettverk med oss som jobber med salg og marked i alle FLOW-bedriftene i landet. Her deler vi erfaringer, tips og råd og bestemmer beste praksis. Sammen begynte vi å legge sten på sten i arbeidet med å vinne de profesjonelle kundene, forklarer han.

Parallelt startet FLOW-bedriftene opp FLOW Akademiet for å skolere de ansatte ut fra hvilken rolle de har i bedriften, både om kunder og salg, prosjektstyring og ledelse i tillegg til ren faglig oppdatering.


- Profesjonaliseringen setter oss i en annen liga


For å møte kravene til de de profesjonelle kundene, startet FLOW-bedriftene å sertifisere seg innen ISO 9001:2015 Ledelsessystemer for kvalitet. Det har ført til økt kundetilfredshet og en mer strukturert og effektiv hverdag for alle i FLOW.

- Alle nye partnerbedrifter i FLOW Group kommer til dekket bord og et ferdig implementeringsprogram for å utvikle bedriften. For mange bedrifter som er med i tradisjonelle rør/elektro-kjeder, er profesjonaliseringsprosessen kanskje det viktigste argumentet og motivasjonen for å inngå i vårt partnerskap.

Resultatet av profesjonaliseringen i FLOW ser Joakim hver dag når han opplever at FLOW Meisingset VVS er kommet i en annen liga hos kundene.

- Vi vekker nysgjerrighet, positiv nysgjerrighet, og vi blir lagt merke til på en helt annen måte enn tidligere, forklarer Joakim.


Nye muligheter som daglig leder


Den engasjerte og sympatiske 4-barnsfaren har vært med på en spennende reise fra han startet som rørlegger i bedriften i 2010, fikk ansvar for sentrale kundeavtaler i 2013, og ble deretter salgs- og markedsansvarlig. Parallelt utdannet Joakim seg til rørleggermester og fikk utdelt mesterbrevet i 2018.

I fjor høst fikk Joakim ny rolle som daglig leder. Mads Meisingset, tidligere daglig leder i rørleggerbedriften, hadde lagt en ny plan for driftige Joakim slik at han selv kunne konsentrere seg om jobben som daglig leder i FLOW Group.

Joakim Arnesen hos FLOW Group, Fotograf: Emanuele Lombardo

Joakim Arnesen hos FLOW Group, Fotograf: Emanuele Lombardo

- Da Mads utfordret meg med rollen som daglig leder i fjor vår, må jeg innrømme at jeg trengte litt betenkningstid. Med god støtte fra Mads og kollegaer, de andre FLOW-bedriftene og fra familien, bestemte jeg meg for å ta utfordringen, forteller Joakim.

Sammen med Mads og kollegaene i FLOW-bedriftene startet prosessen med å fase Joakim inn i rollen før sommeren.

- Jeg kunne ikke tatt en utfordring som denne uten FLOW i ryggen. Som daglig leder i en FLOW-bedrift er jeg ikke alene. Jeg har et stort faglig fellesskap med svært engasjerte kollegaer som tenker som meg, som vil meg vel og vil like mye som meg. Det er alltid noen å diskutere med, både faglige spørsmål og lederspørsmål, forklarer han.

Søker nye partnere

Nå søker Joakim og FLOW Group flere partnere innenfor VVS, elektro og klima/ventilasjon over hele landet.

- Markedsorienteringen og kundefokuset i FLOW har gitt oss nye, interessante kunder og oppdrag. Det er en spennende reise som vi ønsker å invitere flere bedrifter som tenker som oss inn i. Vi blir enda sterkere sammen i et strategisk partnerskap, avrunder Joakim.


Interessant for din bedrift?

Foto: Emanuele Lombardo

Publisert
8. des. 2019


Relaterte saker:

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.
Les mer

Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer